fondo importado

18 de març del 2016

Comunicat de CCOO davant l'acord amb Turquia i la celebració del Dia Internacional contra el racisme i la xenofòbia

CCOO de Catalunya denuncia la inacció i l'incompliment dels acords de protecció internacional per part de les institucions i dels Estats membres de la UE davant la crisi dels refugiats/des

La celebració, el proper 21 de març, del Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia es dóna en un moment en què la crisi dels refugiats/des posa en qüestió els fonaments de la Unió Europea (UE). Les conclusions del darrer Consell Europeu consagren la impotència política d'una Unió que sembla haver entregat la iniciativa política a l'oportunisme dels partits que conformen l'espectre ideològic de l'extrema dreta. 

El preacord adoptat amb Turquia i rebutjat de manera contundent pel Congrés dels Diputats evidencia la insensibilitat de la UE i dels Estats membres davant una crisi humanitària que apel·la a la solidaritat i als valors que inspiren la construcció europea. Europa eludeix avui la seva responsabilitat per mitjà d'un acord amb Turquia que pretén deportar-hi tots els/les immigrants econòmics i demandants d'asil que arribin a la UE a través d'aquest país. 

L'ONU ha recordat oportunament que les deportacions massives de persones atempten contra els Drets Humans, i que equiparar els/les refugiats/des a immigrants econòmics vulnera l'especial protecció que reconeix el dret internacional als demandants d'asil. El preacord s'ha signat, a més, amb un país i un govern que viola sistemàticament drets fonamentals com la llibertat de premsa, la llibertat sindical o els drets laborals, i que criminalitza reivindicacions democràtiques com les del poble kurd.

Els compromisos que Europa pretén assumir –pagar 3.000 milions d'euros per la gestió dels refugiats/des i 3.000 milions addicionals el 2018, eliminar el visat als ciutadans turcs a partir de juny del 2016, i agilitzar l'ampliació a Turquia evidencien la feblesa política i la mercantilització de la Unió. Incapaços de respondre al repte humanitari que se'ls planteja i pressionats per la por del seu cost polític, els líders europeus han decidit externalitzar el problema.

A hores d'ara a Europa li continua mancant una política migratòria o d'asil comuna. Tanmateix, la instrumentalització política de la crisi dels refugiats per part de l'extrema dreta alimenta, amb incomprensible impunitat, el populisme, les reaccions xenòfobes i la islamofòbia. Davant d'aquesta situació, CCOO de Catalunya denuncia la gestió de l'emergència humanitària per part de la UE, que ha comptat amb l'aprovació i la complicitat de l'Estat espanyol. 

Davant dels reptes actuals, és ineludible l'adopció de mesures clares i amb vocació de permanència que recuperin l'esperit respectuós amb els drets humans, la democràcia i la solidaritat que van definir el somni d'una Europa unida. Més enllà d'una resposta immediata, unitària i que estigui a l'alçada de l'emergència humanitària que s'està patint, caldrà definir i executar una política migratòria i d'asil comuna que s'adreci no als efectes, sinó a les causes de la migració forçada. Així, CCOO de Catalunya creu que s'han de garantir: 
  1. Polítiques comercials que no comportin espoli de recursos naturals, mecenatge polític, ni l'extensió de conflictes armats. Europa ha de signar una moratòria a la seva exportació d'equipaments militars i reforçar el paper de Nacions Unides. 
  2. Polítiques de cooperació que permetin promoure l'estabilitat política i social als països d'origen dels refugiats/des, reforçar els instruments i mecanismes democràtics i millorar les condicions de vida i de treball. 
  3. Una política de veïnatge a la Mediterrània que redueixi les diferències entre Nord i Sud i ajudi a gestionar els fluxos migratoris. Calen vies segures per situacions d'emergència com l'actual i mesures per garantir la seguretat de dones i infants.
  4. Una política d'asil comuna que permeti distribuir l'esforç d'acollida entre tots els països de la Unió Europea sense excepcions superant la lògica introduïda pel Reglament de Dublín. Facilitar la demanda d'asil a Europa al país d'origen.
  5. Prevenció i lluita contra la instrumentalització política del fet migratori i de l'acollida als refugiats. S'ha de perseguir i sancionar la utilització de missatges xenòfobs i/o racistes i sensibilitzar permanentment a la ciutadania.
  6. Actuacions d'acollida que promoguin l'apoderament i l'autonomia personal de les persones arribades a la UE. Aquestes han de facilitar l'accés al coneixement de la llengua i cultura autòctones i informar sobre la situació legal i sobre el mercat de treball.
  7. Garanties perquè de cap manera la precarietat dels refugiats/des sigui aprofitada per pressionar sobre salaris i condicions de treball. Europa ha de garantir el principi "Mateixes condicions i salaris per una mateixa feina en un mateix lloc de treball".
Aquestes mesures exigeixen una dotació pressupostària extraordinària que ha de facilitar recursos allà on siguin més necessaris. La Unió disposa de mitjans per fer efectiva la seva solidaritat. Per això, CCOO de Catalunya fa una crida a tota l'afiliació i a la societat en general per participar activament en els actes de protesta contra l'acord amb Turquia, aquest dimecres, 16 de març, i en la manifestació a Barcelona pel Dia Internacional contra el Racisme i la Xenofòbia, #Prou Racisme, que convoquem per aquest dissabte 19 de març les 400 entitats que formem part de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme.

Barcelona, 14 de març de 2016

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada